Rozabloggen feb 20, 2023 3 minutter

Videoproduksjon: 3 tips for å få videoene dine fra amatør til proff

Det er mye å tenke på når du skal filme. Her har vi samlet 3 enkle tips og tiltak du kan gjøre for å løfte kvaliteten på videoene dine!

Tips 1: Dybde

Dette er verdens enkleste tiltak for å løfte kvaliteten! Å være bevisst på dybde i bildet får det til å se en del hakk proffere ut. Det betyr rett og slett å gå noen skritt bort fra veggen – alt for ofte står man klint inntil når man filmer. Enten det er en hvit vegg eller en stilig vegg du vil bruke som bakgrunn – ha noen meter mellom den og deg. Det kommer til å se mye bedre ut! Noe av det første vi gjør på opptak er å finne den beste plassen å filme på, da er dybde en av de viktigste faktorene.

Dreamwork, intervju, Roza Pixel, videoproduksjon, video

Tips 2: God lyd

Visste du at strømmetjenestene alltid senker kvaliteten på bildet før lyden når nettforbindelsen er dårlig. God lyd er ekstremt viktig. Vi mennesker orker ikke å høre dårlig lyd, det går faktisk bedre å se et dårlig bilde. Derfor bør du ikke bruke kameramikrofonen, den er ganske irriterende å høre på. Den tar opp lyden i hele rommet, og når du skal se på materialet i etterkant, hører du ofte fotografen og lydene rundt like mye som den som snakker.

Ikke undervurder lydkvaliteten. Invester i en mikrofon som passer ditt bruk! Og gjerne se på et par YouTube-videoer som handler om det.

Det er litt å ta hensyn til når du skal kjøpe en mikrofon. Det finnes brukervennlige mikrofoner du kan plugge direkte i kamera, som nok er det enkleste. Det kan være en shotgun-mikrofon som er veldig retningsbestemt, men du kan også bruke mygger som festes på den som skal snakke (bare pass på lyden av klær som gnisser). Du kan også ta opp via en opptaker for å ha mer kontroll til å justere lydnivåene. Om du skal filme med både kamera og mobil, husk å sjekk at mikrofonene passer begge. Ofte er de ikke så allsidig at de passer begge.

 

Tips 3: Blenderåpning

Har du sett de deilige bildene med lekker blurry bakgrunn? Her har blenderåpningen mye å si!

Det er en fordel å sette seg inn i de grunnleggende kamerainnstillingene (blender, ISO og lukkertid), men dette avsnittet handler kun om blenderåpningen – det er den som kan se for eksempel slik ut f/4. Om du investerer noe tid til å forstå denne, får du videoene dine til å poppe og se mye proffere ut! Enkelt forklart er blenderåpningen hullet i objektivet som slipper lys inn. Det vil si at du kan blant annet gjøre bildet mørkere/lysere ved å stille den opp og ned.

Enda en kul ting er at det er blenderen som avgjør hvor blurry bakgrunnen blir! Jo lavere tall (f.eks. f/2.8), jo mer blurry bakgrunn, mens hvis du stiller den høyere (f.eks. f/22) gjør at mer er i fokus. Noe som er litt forvirrende er lavere tall betyr at blenderåpningen er større og slipper inn mer lys, og høyere tall betyr mindre blenderåpning. Ofte ønsker man å ha muligheten til å gjøre bakgrunnen blurry, det gjør at at bildet får en softere look. Du har kanskje sett bilder og videoer som har ufokuserte «lysbobler» i bakgrunnen, dette kalles bokeh-effekt og gjør ofte bildet mer estetisk pent.

I tillegg så har avstanden til objektet noe å si. Filmer du nært blir fokusområdet veldig smalt (f.eks. filmer du nært et ansikt så kan det være så smalt at tuppen av øyenvippene er i fokus mens resten av øyet er i ufokus). Dette er noe å ha i bakhodet.

Videoproduksjon, Roza Pixel, gitar, mann, sommerfest, korridor event

Ønsker du flere tips, kan du lese dette blogginnlegget om ting å tenke på før du begynner å filme: Roza Pixel: Videoproduksjon: Tenk på dette før du lager videoer selv.

Del denne artikkelen

Hjelp oss å få ut våre bloggartikler og vårt budskap på sosiale medier!