Rozabloggen Jan 30, 2023 2 minutter

Videoproduksjon: Tenk på dette før du lager videoer selv

Videoer er nesten blitt et must for bedrifter å bruke, både i annonser, organisk og på nettsiden. Videoer gjør det enklere å formidle budskap og ideer, og gjør at seeren kan ta til seg informasjon på en mer underholdende, personlig og uanstrengt måte, spesielt i forhold til tekst. Den gode nyheten er, at det er fullt mulig å sette i gang med videoproduksjon selv for å markedsføre produktet ditt.

Det første du kan starte med, er å planlegge hva du skal lage, også lage en strategi. Dette kan være en enkel produksjonsplan hvor du kommer på ideer og planlegger publisering. Skal du snakke, så gjør gjerne deg opp noen tanker om hva du vil si på forhånd, men vær forsiktig så du ikke blir for opphengt i å si et ordrett manus under opptaket, da er risikoen at det heller blir et hinder enn til hjelp. Stol på at du kan det du snakker om.

Seerne får kortere og kortere oppmerksomhetsspenn, så fokuser på å holde videoen kort og tydelig. Skal den brukes til markedsføring anbefales lengder på 5 til maks 30 sekunder. Skal den brukes på en nettside for å forklare noe, har seeren noe lengre oppmerksomhetsspenn.

Nå er du klar til videoproduksjon! Om du ikke har kunnskapen til å bruke et ordentlig videokamera, er mobilen et godt alternativ. Skal videoen i tillegg ses på en liten mobilskjerm, holder mobilkameraet fint. God lyd er også viktig, nesten viktigere enn bilde, så vurder å investere i en mikrofon og opptaker. Lyssetting er også noe som gjør stor forskjell på kvaliteten. Har du ikke studiolys, bruk vinduer eller prøv deg frem med lamper/refleksjon av en hvit vegg f.eks.

Jente setter opp en mikrofon, god lyd, videoproduksjon, Roza Pixel

Så skal det redigeres! Det finnes flere gratis eller billige redigeringsprogram for å klippe sammen, legge til tekst, overganger og musikk, blant annet iMovie og DaVinci Resolve. Det kan være lurt å bruke litt tid på å lære om videoproduksjon og redigering for å lage videoer som ser proffere ut. Det finnes utallige videoer på youtube hvis du vil lære mer! Det viktigste er å sette i gang og prøve deg, gi deg tillatelse til å feile – med tid blir du bedre.

Nærbilde av bakhodet av mann med briller som ser på dataskjerm med koding. Fra Cappelen Damm rekrutteringsfilm av Roza Pixel, videoproduksjon.

Del denne artikkelen

Hjelp oss å få ut våre bloggartikler og vårt budskap på sosiale medier!