Rozabloggen mai 24, 2024 4 minutter

Videoproduksjon – 7 tabber å unngå

Det har blitt en økende trend å produsere innhold selv, for bedriften man jobber i, enten du bruker et kamera eller går for enkelheten med å bruke mobilkameraet. Her har vi samlet noen tabber som er vanlig å gjøre når du skal i gang med videoproduksjon, både foran og bak kamera, og som i verste fall kan ødelegge opptaket.

Du glemmer god lyd.

Det er lett å undervurdere viktigheten av god lyd. En fun fact: Netflix senker kvaliteten på bildet før lyden når internettet er tregt. Grunnen er at vi klarer å se dårlig bildekvalitet, men å høre dårlig lyd er uutholdelig. Bruker du mikrofonen som er i kameraet eller mobilen, så tar den opp lyd i hele rommet, mens en retningsbestemt mikrofon gir en mye mer behagelig seeropplevelse.

Du bruker manus.

Du leste riktig. Det kan være fristende å skrive ned nøyaktig hva som skal bli sagt for å ha tid til å tenke nøye på ordene, og å ha full kontroll. Dessverre opplever vi at det blir vanskelig å huske, og i stedet for å prate om noe du faktisk kan, fokuserer du bare på å huske ordrett hva som ble skrevet ned. Vi har tidligere vært borti opptak der en annen person i bedriften skrev et manus for den som skulle foran kamera. Dette gjorde det ekstra vanskelig å huske, da ordlyden i manuset ble unaturlig og vanskelig for den som skulle ut i ilden. Skal du prate om noe du kan (som ofte er tilfelle i bedrifter), anbefaler vi ikke å skrive manus, men heller skrive opp spørsmål som skal svares på, og evt stikkord om det er viktig at visse ting blir nevnt.

En annen mulighet er å ha en annen fra bedriften til å lytte og komme med innspill under opptaket. Dette blir mer naturlig og du kan fokusere på det du kan uten å gå dypt inn i hukommelsen og fokusere på å huske. Ifølge Phil Begnett handler det om å få frem personlighet og autentisitet, og ikke være stiv, forhåndsbestemt og nøyaktig. Om du absolutt må ha manus, kan teleprompter være en løsning – slik de bruker på nyhetene. Vær obs på at med en teleprompter er det fort gjort å bli unaturlig i kroppsspråket, men ved å “fake” det litt ser det bedre ut – selv om det føles fake.

Du tar ikke pauser.

Noen ganger er det lett å gå seg fast, og si feil etter feil. Det kan føles frustrerende og som om hjernen kobler av. I stedet for å prøve og prøve, ta en pause, drikk vann og nullstill deg før du prøver igjen.

En ung mann står med et videokamera på en gimbal og filmer fire mennesker i formelt tøy i et møterom på kontor. Brukt i forbindelse med blogginnlegg hos Roza Pixel om videoproduksjon og tabber.

Du filmer bare det du trenger.

Film mer innhold enn du tror, mye av det som filmes klippes bort, og det kan skje uforventede ting i redigeringen, som gjør at du gjerne vil ha mer materiale. Det kan også være lurt å filme bredere og i bedre kvalitet enn du egentlig trenger. På den måten har du flere muligheter i redigeringen. For eksempel filmer vi alltid i minst 4K, og eksporterer i fullHD. Sånn har vi mulighet til å skjule klipping (unngå jump cuts) midt i en setning om noen sier noe feil, for eksempel. Det gjør vi ved å klippe bort det som ble feil, og bytte utsnitt ved å zoome inn uten å miste kvalitet. I tillegg kan det være lurt å filme bredt slik at du har mulighet til å eksportere ut video i flere formater, og evt tilpasse bildet senere.

Klær.

Smått mønster på klær er fyfy når du skal være foran kamera. Smått mønster kan skape en blurry, bevegelig effekt, og dette kan ta oppmerksomheten vekk fra deg og det som blir sagt. For sikkerhets skyld, ha på noe uten smått mønster, unngå små prikker og tynne striper.

Du tar ikke hensyn til utstyret.

Pass på at PC-en din klarer å redigere filene. Filmer du i 4K og evt med høy fps (bilde pr sekund), kan filene bli tunge og vanskelig å jobbe med. Pass på at PC-en har god nok kraft. Hvis den ikke har det bør du kanskje heller filme i lavere oppløsning. Finn ut hva som blir riktig for deg. Om du vil filme høyoppløselig, kan proxyer være noe å undersøke. Da klipper du i lavoppløselige kopier av originalmaterialet for å forbedre ytelsen. Når redigeringen er ferdig, blir endringene brukt på de originale høyoppløselige filene.

Du gjør det for sjeldent.

Både om du skal være foran eller bak kamera, vet du at det kan føles ukomfortabelt og vanskelig. Men, det er en ting som er veldig effektivt for å bli vant til det, og det er å øve. Om du aldri gjør det blir du heller ikke god. En trøstende tanke, kan være at om du “dummer deg ut”, sier feil eller det ikke blir som du så for deg, så kan du bare slette materialet også er det ingen som trenger å vite det. I tillegg er en del lærdom for hvert opptak. Hver gang lærer du hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Har du lest denne saken om hvordan bli komfortabel foran kamera?

Del denne artikkelen

Hjelp oss å få ut våre bloggartikler og vårt budskap på sosiale medier!